6 Haziran 2014 Cuma

Vodafone'dan Şok İtiraf Biz de Dinledik


Dünyanın en büyük mobil operatör firmaları arasında yer alan Vodafone, hizmet verdiği ülkelerde devlet kurumları adına kişileri dinlediğini açıkladı.


1991 yılında kurulan İngiltere merkezli mobil operatör firması Vodafone, 29 ülkede ülkede istihbarat kurumları için dinleme yaptığını açıkça dile getirdi. Ayrıca dinleme için kullanılan sistemin ismi verilmeyen 6 ülkedeyasal zorunluluk olduğunun altı çizildi.
Bugün yayınladığı raporda kendi müşterilerini dinlediğini itiraf eden firma, devlet kurumlarının kendi sistemleri üzerinden istedikleri kişiyi kolayca dinleyebildiklerini ve istedikleri zaman yer tespiti yaptıklarını belirtmesi oldukça ilgi çekti.
Listede Türkiye var mı?
Arnavutluk, Mısır, Macaristan, Hindistan, Malta, Katar, Romanya, Güney Afrika ve Türkiye'de de dinleme faaliyetleri gerçekleştiren Vodafone, bu ülkelere yönelik bilgileri kanunlarına aykırı olduğu gerekçesiyle açıklamadı.
Hizmet verdikleri ülkelerdeki yasalara uymamak gibi bir seçeneklerinin olmadığını vurgulayan firma, aksi takdirde gerekli izinlerinin iptal edilebileceğini belirtmesi dikkatlerden kaçmadı. Ayrıca sektör kaynakları gerektiği durumlarda dinleme yapılabilmesi için devletin ilgili kurumlarının bir odasında gerekli ekipmanların bulunduğu bildirdi.
http://static.shiftdelete.net/img/article_new/vodafone-11402068030.jpg
Özgürlük Vakfı'nın yöneticisi Shami Chakrabarti'den 'Devletlerin tek bir hamleyle, kolayca dinleme yapabilmesi korkunç ve ürkütücü' şeklinde düşüncelerini açıklığa kavuşturdu.
Vodafone'un Uluslararası Gizlilik Başkanı Gus Hosein ise 'Bir operatör şirketinin böyle suçlara ortak olacağı hiç aklıma gelmemişti. Biz cesur bir adım atarak, yürütülen bu operasyonları kamuoyuna sunduk. Aynı hareketi diğer firmalardan görmeyi bekliyoruz.' diyerek hem firmanın hem de kendi görüşünü yansıtmış oldu.
Operatörlerin bu tür işlere alet edilmemesi gerektiğini belirten Vodafone, bu sorunun çözümü için devlet kurumlarını işaret etti. Tabii listede Türkiye dahil diğer ülkeler hakkında bir detayın açıklanmaması kafalarda soru işaretlerinin belirmesine neden oldu.

Hiç yorum yok: